Jambo!  

Posted by Aloha in

Ó igen, az első társasjátékos poszt, rögtön egy remek két személyes kártyajátékról, a Jambo!-ról. Egy végtelenül egyszerű, ugyanakkor esetenként kellőképpen kombinálható kereskedős játékról van szó. Mivel mindössze két játékosról beszélünk, az interakció viszonylag korlátozott (bármilyen meglepő is ez egy kereskedős játéknál... bár tekintve, hogy két ember viszonylag nehezen köthet bonyolult csereüzleteket, talán érthető), kimerül az egymás minimális mértékű piszkálásában.
A játékosok afrikai kereskedőket személyesítenek meg, akik mindössze 20 arannyal (ám annál nagyobb ambíciókkal ;) érkeznek a kontinensre. Céljuk az adás-vétel segítségével 60 arany begyűjtése és ezzel a játék megnyerése. Ehhez értelemszerűen olcsón kívánnak vásárolni és drágán eladni.A játék körökre osztott, egy játékos a saját körében maximum 5 cselekedetet hajthat végre. Először lapot húz, majd lapokat játszhat ki, illetve más lent lévőket aktivizálhat egy cselekedetpont árán.

Jambo Bwana! Te akarni venni tea és saját magam készített ékszerek? Kóstolni friss gyümölcsök? Hapana Bwana, nem érdekelni üveggyöngy, csak csengő arany.
A piacon hat típusú termék mozog: tea, só, ékszer, gyümölcs, bőr és kelme. Árfolyamuk között nincsen különbség, ez csak az éppen kijátszott árukártyától függ. Ezen kártyák segítségével lehet eladni és vásárolni, értelemszerűen a rajtuk feltüntetett árukat (3 egyforma, 3 különféle, 2+1 típusú kombinált, illetve 6 különféle termék szerepelhet rajtuk). Ugyanazok a kártyák valók az áruk megvásárlására (alacsony ár) és eladására (magas ár), a kereskedő dönt, éppen melyikre kívánja felhasználni. A kereskedés trükkje tehát ezeknek a kártyáknak az okos, kombinált felhasználása. A dolgot nehezíti, hogy piacunkon alapesetben mindössze 6 termék számára van hely, ezt lehetséges kiegészítő stand megvásárlásával további 3-mal bővíteni.

Jönni Bwana, nézni meg falunkat. Fegyverek, kosarak, hangszerek, mind saját készítés!
Az eszközök remek lapok, melyekből egyszerre három lehet az asztalunkon. A lehető legváltozatosabb dolgokra használhatók: extra lap húzására és cseréjére, termékek vásárlására, csereberélésére, némi extra aranyhoz való hozzájutásra. Az eszközök remekül kiegyensúlyozottak, mindegyik használható valamire és egyik sem juttat túlzott előnyhöz. Ugyanakkor kulcsszerepet játszanak a játék során, mivel akár körönként használhatjuk őket.

Van neked szükséged aszkárikra és bátor lándzsás harcosainkra a hazaúton?
Az emberek egyszer használatos lapok, ennek megfelelően jól meg kell gondolni, mikor hívja őket segítségül a kereskedő. Egy részük az eszközökhöz hasoló hatást gyakorolhatnak ránk: lapot húzhatunk, árut cserélhetünk és adhatunk el velük. Másik részük egyedi: extra lapokra/árukra licitálhatunk velük, drágábban, vagy az árukártyától függetlenül adhatjuk el áruinkat, stb.

Vigyázz Bwana, Afrika lenni veszélyes hely, bozót tele vadakkal!
Az állatok a játék "gonoszkodós" kártyái. Lapot dobatnak kézből vagy asztalról, megkeverik az gondosan őrizgetett és kombinált paklinkat, árut lopnak az ellenfél piacáról. Szerencsére ezek sem zúzza szét a másik játékát, nem lehetetleníti el azt.


Nos, mindössze ennyi lenne a játék. A szabályok egy gyors menet alatt megtanulhatók, nem áll fenn annak a veszélye, hogy kimarad valami fontos. A lapok remekül kiegyensúlyozottak, nincsenek olyan spoilerek, amelyekre építve irreálisan könnyű dolgunk lesz. A leghasznosabb lapokból 4-4 van a pakliban, esélyt adva ezzel mindkét félnek, hogy hozzájuthassanak. A húzópakli közös, ahogyan a dobott lapok kupaca is (amelyből kolátozottan lehetőség van újrahasznosításra). Bizonyos szituációkban az elsőre gyengének tűnő lapokról is bebizonyosodhat, hogy megfelelő kombinációban kiválóan működnek. Szinte mindig megfordítható az állás, többször előfordult, hogy valaki az utolsó körében nyerte meg a partyt. Egy menetet 35-40 perc alatt be lehet fejezni, az előkészítés és az elpakolás nem tart tovább 5 percnél, vagyis a Jambo! kiválóan alkalmas "pihenésre" a komolyabb játékok szünetében.

Asante Bwana, jó volt veled üzletelni, gyere máskor is!

This entry was posted on 2008. március 31., hétfő at hétfő, március 31, 2008 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

1 megjegyzés

Megjegyzés küldése